20 kwietnia 2014 r. 20 uczniów z klas II i III Technikum w Kazimierzy Wielkiej Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach powróciło
z czterotygodniowego stażu z Włoch z miejscowości Rimini i Riccione położonych nad Morzem Adriatyckim. Młodzież kształcąca się w zawodach gastronomicznych zgłębiła tajniki włoskiej kuchni i gastronomii, a uczniowie technikum budownictwa zapoznali się z technologiami stosowanymi we włoskim budownictwie.
Był to już piąty wyjazd młodzieży z kazimierskich szkół ZDZ na zagraniczne praktyki w ramach programu Leonardo da Vinci i podobnie jak poprzednie wyjazdy, na pewno ten będzie również mile wspominany przez uczniów.
Praktyki zagraniczne organizowane przez Zakład Doskonalenia Zawodowego dla młodzieży szkolnej, są realizowane w ramach projektów finansowanych przez program Unii Europejskiej - Leonardo da Vinci „Uczenie się przez całe życie", a ten projekt dofinansowany był przez Europejski Fundusz Społeczny – Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Realizując projekt pt. „Włoskie tradycje kulinarne i doświadczenia budowlane wykorzystajmy w Polsce" młodzież odbyła praktyki w przedsiębiorstwach budowlanych i zakładach gastronomicznych w rejonie Rimini i Riccione, i mogła zapoznać się z funkcjonowaniem włoskiej gospodarki. Czas trwania praktyk oraz program stażu jest zgodny z wymogami Ministerstwa Edukacji Narodowej dla zawodów, w którym kształcą się uczniowie. Młodzież miała zagwarantowany transport, przejazdy lokalne, ubezpieczenie, zakwaterowanie, wyżywienie oraz pełną opiekę pedagogiczną, zarówno nauczycieli ze szkół ZDZ, którzy dbają o uczniów przez cały okres odbywania stażu - od dnia wyjazdu, aż do powrotu do szkoły, jak i pedagogów i opiekunów praktyk z kraju goszczącego. Przed wyjazdem stażyści uczestniczyli w specjalnym, wielogodzinnym kursie z przygotowania językowego, kulturowego i pedagogicznego, ułatwiającym pobyt za granicą.
Firma Sistema Turismo, która była instytucją goszczącą zapewniła nam bardzo dobre warunki odbycia stażu w oparciu o bazę miejscowych i okolicznych hoteli i zakładów gastronomicznych, a także firm budowlanych. Wyjazd młodzieży za granicę, to nie tylko nauka. Programy pobytu obejmują poznanie atrakcji turystycznych, kultury, walorów turystycznych, historycznych i gospodarczych, odmiennych zwyczajów, tradycji i mieszkańców zagranicznych krajów i regionów. Młodzież odbyła wycieczki fakultatywne do Wenecji, Rzymu i San marino. Wrażenia niezapomnianej architektury oraz wspaniałej kuchni śródziemnomorskiej stały się dopełnieniem programu praktyk. Odbycie zagranicznych staży przez uczniów szkół potwierdzone jest certyfikatami Europass-Mobilność, dzięki którym nabyte przez nich umiejętności i kwalifikacje zawodowe nabierają postać formalną i uznawaną u europejskich pracodawców. Podczas pobytu mają okazję doskonalić swoje umiejętności językowe, w praktyczny sposób, podczas wykonywania pracy w zagranicznych przedsiębiorstwach oraz w czasie wolnym od zajęć. Wrażeniami z odbytych praktyk młodzież podzieli się z kolegami i koleżankami z innych szkół powiatu, których na promocję projektu i upowszechnianie jego rezultatów zaprosiliśmy na dzień 21 maja do naszej szkoły. Nie obędzie się bez konsumpcji tradycyjnych potraw włoskich i włoskich owoców.